måndag, mars 05, 2007

Sortera eller inte 2

När jag nu är inne på återvinning: är det verkligen nån idé att sopsortera?
Detta är mitt senaste utbeningsprojekt, ytterligare ett i raden av olösliga (och onödiga?) tankeobjekt.
Först och främst ser jag inte miljövinsten i att först diska (diskmedel och onödiga utsläpp) burkar och konserver och... för att sortera dem hemma när jag sedan sätter mig i bilen (brum, brum, boooooolma avgaser som ju är sååååå bra för vår natur) för att kunna föra bort soporna.
Sedan, drömmen vore att sortera i soptunnan (jag kan ha fast femton om det behövs), men då krävs det att det inte är samma sopbil som tömmer alla olika tunnorna på samma gång. I samma "bytta".
Och så länge vi inte lämnar onödiga förpackningar i affären kommer tillverkarna att låta göra dem. Tandkrämstuberna ligger visserligen numera sällan en pappkartong, men så mycket annat har dubbla och ibland trippla förpackningar runt själva varan.

Yttermera, till detta kommer ju så frågan om det verkligen lönar sig... Om nedbrytnings- och omvandlingsprocesserna kräver mer energi och orsakar lika många utsläpp (eller fler/större) som den första känns det rätt meningslöst att återvinna.
Enda som på riktigt talar för återvinning är det där med ändliga resurser. Det känns urfånigt att fälla femton nya träd (eller hur många det då var) för att göra lite papper, när det finns redan fällda träd (i pappersform) som "bara ligger".

Och ska vi återvinna ska vi väl göra det ordentligt, inte fjutta med tårna som vi gör idag? Att bränna eländet löser inga problem, framför allt inte med "global dimming" som blir ett allt större och mera komplext problem.

Fast när man jämför ett papper i fel binge med den globala fördimningen känns pappersproblemet rätt fjuttigt.

2 kommentarer:

listoplisto sa...

Varför diskar du burkar och konserver innan?

Lollias sa...

Nä, jag diskar inte burkar och konserver. Men jag skulle gladeligen göra det om... osv av två anledningar:
1) för att det inte ska stinka päcklus bajsus under diskbänken och
2) för att det står så i instruktionerna som gick ut till hushållen i sopsorteringens begynnelse.
Jag har inte ifrågasatt diskinstruktionen alls, "de har säkert nån bra anledning", typ. Kanske för att slippa så mycket ohyra vid sopstationerna? Eller nåt?